Merkezi sistem ne zaman kapatılır sorusu çok soruluyor. Bunun için konuyla ilgili faydalı olacağını düşündüğümüz bu yazıyı yazma gereği duyduk. Merkezi ısıtma sistemi ortak kullanım esasına dayalıdır. Kazan dairesinden hem ısınma hem de sıcak su temini gerçekleşir. Ortak kullanım esasına bağlı olan bu sistem de istenmeyen durumlar ortaya çıkabilmektedir. Sosyal ağlarda da rastlıyoruz insanlar bu konuda dertli ve çözülmesi gereken çok sorun var. Merkezi sistem ne zaman kapanır, kalorifer ne zaman kapatılır ve aşağıdaki başlıklar çokça sorulmaktadır. Bu başlıkları tek tek cevaplayalım.
- Merkezi sistemi ısıtma tesisatı ne zaman kapanır?
- Merkezi sistem peteklerinin ısı ayarı tek noktadan yapılır mı?
- Merkezi sistemde kalorifer petek vanaları neden kapatamıyoruz?
- Termostatik vana nedir ?
- Termostatik vana nasıl kullanılır?
- Termostatik vana montajı nasıl yapılmalıdır gibi gibi bir çok başlık sorulmaktadır.
Merkezi Sistem Ne Zaman Kapatılır
Merkezi sistemle ilgili sorulan bu soru için kanunlaşmış, yasal olarak bir belge yoktur. Kalorifer ne zaman yanar, ne zaman kapanır, genelde 15 Nisan gibi kapatılır. İşin aslı merkezi sistemin bulunduğu yere göre kapama zamanıda değişebilir. Örnek verecek olursak Erzurum’da havalar geç ısındığı için burada dış ortam sıcaklığı 15 derecenin üstüne çıkması geç olabilir. Sıcaklık 15 derecenin altında kaldığı için merkezi sistem 15 Nisan tarihinden sonra kapatılır. Diğer taraftan İzmir’de sıcaklar erken geldiğinden dış ortam sıcaklığı 15 derecenin üstüne çıkar. İzmirde merkezi sistem 15 Nisan veya daha önce kapatılabilir.
Merkezi sistemde dış hava sensörünün algıladığı sıcaklık burada baz alınmalıdır. Bu sayede bir veriye bağlı gereksiz tartışmaların önüne geçebilirsiniz. Yönetim alacağı kararı keyfi değil bu veriye göre alarsa soru işaretlerine yer bırakmaz. Merkezi sistemi kapama tarihi olarak net bir tarih verilmemiştir. Binanın bulunduğu il binanın durumu ve benzer faktörlerle karar verebilirsiniz. Merkezi sistem ne zaman kapatılır sorusunun cevabı bir çok etkene bağlıdır.
Merkezi sistem peteklerin ısı ayarı tek noktadan yapılır mı?
Merkezi sistemde petek vanalarından kontrol yapılabildiğiniz gibi kollektörlerdende kontrol edebilirsiniz. Kollektör dolabı genelde daire girişinde bir dolabın içerisinde yada daire dışında dolap içerisinde olur. Mavi ve kırmızı başlıklı vanalar bulunur ve bunların adedide dairenin büyüklüğüne göre değişir. Buralardan vanalarınu kısarak petek ısı ayarlarını yapabilirsiniz. Peteklerde bir arıza olduğunda su sızması gibi bir durum olduğunda kollektörden müdahale edebilirsiniz. Arızanın olduğu peteğe giden hattı kapatarak diğer peteklerin çalışmasına engel olmadan sorunu giderebilirsiniz. Aslına bakılır ise bu büyük bir avantajdır ve bu avantajı kullanmak için önce bilmeni gereklidir.
Merkezi sistemde kalorifer petek vanaları neden kapatamıyoruz?
Merkezi sistem ne zaman kapatılır başlıklı yazımızda kalorifer peteklerinin kapanmamasınada yer verme gereği duyduk. Merkezi sistemde ortam sıcaklığını düşürmek için termostatik vana taktırılır. Termostatik vana kullanımı gereği tamamen kapatılması mümkün değildir.
Yönetmelik Madde 5
(2) Isıtma ve sıhhî sıcak su tüketimlerini ölçmek için mahaller ölçüm ekipmanları ile donatılır. Bağımsız bölüm kullanıcıları bu maksatla yapılacak iş ve işlemlere izin vermek mecburiyetindedir. Arıza ve bakım halleri hariç olmak üzere bağımsız bölüm kullanıcıları ölçüm ekipmanlarına müdahale edemez.
(5) Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek için merkezî ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 215’e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır.
(6) Merkezî sistemlerle ısıtma yapılan bağımsız bölümlerdeki mahal sıcaklıklarının asgari 15 °C olacak şekilde ayarlanır.
Termostatik vana nedir ?
Termostatik vana, peteklere gelen sıcak suyun debisini ayarlar. Vananın ayarlandığı sıcaklığa gelince debiyi kısar veya ayarlandığı değer altına düşüncede vanayı açar. Termostatik vana ortam sıcaklığını baz alarak petek sıcak su debisini kısar veya açar.
Termostatik vana nasıl kullanılır?
Termostatik vana ön tarafındaki sıcaklık ölçücü sayesinde ortam sıcaklığını ölçerek görevini yerine getirir. Eğer termostatik vananın önünü koltuk ile perde ile kapatırsanız sıcaklığı yüksek ölçecek ve devreye girmeyecektir. Bu durumda petekler soğuk kalacak ve ortam ısınmayacaktır.
Termostatik vana montajı nasıl yapılmalıdır?
Termostatik vanayı yere paralel montajı yaparız. Eğer termostatik vana dik olacak şekilde montajını yaparsak sıcaklığı algılayacak mekanizma düzgün çalışmaz. Bu durumda aşağıdan yukarı doğru yükselen sıcaklık vana kafasındaki aralıklardan geçemez Bu durumda termostatlı vana sıcaklığı tam hissedilemeyecektir. Ortam sıcaklığını net algılamadığı için de termostatik vana sağlıklı çalışmayacaktır.
Merkezi sistemi kullanan ya da kullanmak zorunda kalan insanlar bu sistemin sebep olduğu arızalara bir çözüm bulmaya çalışmaktadır. Merkezi sistem kullanılan sitelerde, binalarda yönetim ile maalesef her sorun çözüme kavuşmamaktadır. Kimi zaman yönetim, gelen sorunlara tam yönelip çözmemekte kimi zaman yönetim doğru da söylese daire malikleri bunu anlamamaktadır. İş böyle olunca her kes kendince bir çözüm yolu tutmuş gidiyor. Biz de burada merkezi sistemle ilgili cevap bekleyen hususları yazarak sizlere yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Merkezi sistem ne zaman kapatılır başlıklı yazımı faydalı bulduysanız lütfen yazıyı beğenerek bizlere destek olun.