Su tesisatı borusu neden çatlar diye merak edenler olabilir. Tesisat borularının çatlamasının birden çok sebebi olabilir. Ancak sebebi ne olursa olsun su tesisatı borusu çatladığında sızıntı olacağı için mağdur olursunuz. Çatlayan su borusunun yer tespiti için çatlayan boru değişimi için tesisatçıya ihtiyaç duyulur. Evde su borusu patladı acaba patlamayan su borusu var mıdır diye sorular akla gelebilir. İşin özeti plastik su borusu donunca çatlar ancak daha fazla soğuk havaya dayanıklı borular tercih edilebilir.
Borular neden çatlar, su borusu donarsa ne olur, kombi su borusu patladı ve evde su borusu patladı ise endişeye gerek yok. Su borusu neden çatlar için farklı cevaplar olsa da atık su tesisatı arızaları ve tamiratı için su tesisatçısı çağırmanız yeterli olur.
Temiz Su Tesisatı Borusu Neden Çatlar?
Su tesisatındaki boruların çatlaması beklenmeyen bir arızadır. Normalde dayanıklı malzemelerden üretilmiş borular su tesisatında kullanılır. Ancak bazen su tesisatı borusunun aldığı darbeler, boruların eskimiş olması gibi nedenlerle çatlamaya neden olabilir. Su tesisatı borusu neden çatlar bu saydığımız sebepler dışında boruların kalitesiz malzemelerden üretilmesi bu nedenler arasında gösterilebilir.
Su tesisatı borusu neden çatlar, borulardaki çatlamanın nedenleri daha önceden öngörülmez. Ancak hemen herkesi mağdur edebilir. Eski bir su tesisatınız varsa, herhangi bir şekilde tesisat boruları darbe aldı ise su tesisatı borusunun çatlaması kaçınılmazdır. Borunun bağlantı contasının kuruması, eskimiş olması da sorun yaratabilir. Bu nedenlerin hepsi su kaçağının sorumlusu olabilir.
- Tesisat içerisinde olan su uzun süre durduğunda ve sıcaklıklarda giderek düşüp sıfır dereceye yaklaştığında su donmaya başlar. Boru donma karşısında %10 esneme payına sahip ise boruda çatlama olmayacaktır. Yok ise Donma olunca boru genleşir ve bu durumda boru çatlar, yarılır. Şu da var ki boru ne kadar basınca dayanıklı olsa da donmuş su boru içinde donmamış suya yaptığı basınç değeri çok yüksek olduğu durumda hiç bir borunun bu basınca dayanma şansı yoktur. Bu durum suyun homojen donmaması kaynaklıdır.
- Boru montaj aşamasında boru makası ile farkına varmadan kesilmiş ise ve bu şekli ile monte edilir ise sonradan boruda bu kesik büyür. Bu şekilde su basıncı burayı iyice açar su sızıntısı oluşmasına neden olur.
- İnşaat aşamasında tesisat yapıldıktan sonra sıva yapımı sırasında sıva yapan kişilerin dikkatsiz davranması sonucu borularda çatlamaya neden olacak darbe almış olabilir.
Su Tesisatı Borusu Neden Çatlar Tamiri Yapılır mı?
Folyolu olmayan boruda çatlama olabiliyor evin içindeki su boruları patlar ise evde su borusu patladı ise önce ana su vanasını kapatın. Emin olun ki donmaz su borusu dedikleri borular bile patlayabiliyor. Su tesisat borusu çatladığında yapılması gereken şey arızalı tesisat borusunun değişimidir. Su tesisat borusu çatladığında bunu giderecek bir kimyasal uygulama yoktur. Eğer boru açıkta ise arızalı yer kesilip ek yapılarak sorun kısa sürede giderilir. Zemin altında ise cihazla yer tespiti yaparak arızalı borunun olduğu yer açılarak tamir edilir. Su Tesisatı Borusu Neden Çatlar ise çatlasın çözüm noktasında profesyonel yardım alın.
Soğuktan patlayan borular sebebi ile mağdur olmadan tamiratını yaptırın ve su boruları neden patlıyor sorusunun cevabını arayın. Çünkü bu sorunun tek cevabı yoktur, borunun olduğu yer ve izole edilip edilmediği bir sebep olabilir. Apartman su borusu patladı, patlayan su borusu nasıl tamir edilir için çözüm kolay olup sebebi ya eski tesisat olması ya da yüksek basınçtır.