Petek Temizliği 3062 kez görüntülendi
1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Henüz puan verilmemiş)
Gönderiyi OylaLoading...

Kalorifer peteği su doldurma diye de ifade edilen bu uygulama aslında kombiye su doldurma ile aynı şeydir. Peteklere ilk kez su doldurmak, peteklere su basma, kalorifer peteği su doldurma , tesisata su verme ve kombiye su basma gibi başlıklar ile karşımıza çıkmaktadır.

Kalorifer peteği su doldurma kombinin su basıncının 1,5 bar altına inmesi halinde mutlaka kombiye su doldurulmalıdır. Kalorifer tesisatında suyun az olması, kombinin arıza vermesine neden olacak bu da  ısınma sorunlarının yaşanmasına neden olacaktır. Kalorifer peteği su doldurma veya peteklere ilk kez su doldurma doğalgaz kombi su basıncı düşmesi durumunda mutlaka yapılmalıdır.

Doğalgaz kombi su basıncı düşmesi, peteklerde su yok anlamına geldiği için kombi arıza moduna geçip çalışmayı durdurur. Ta ki, siz kombiye su basma işini yapana kadar kombi arıza modundan çıkmaz.

Kombiye su doldurma yapacaksınız ancak kombi su doldurma vanası dönmüyor. Bu durumda kombi su doldurma vanası bozuk ya da oksitlendiği için vanayı açamıyorsunuzdur. Peteklere ilk kez su doldurmak, kombi altında bulunan vana aracılığı ile kolaydır ancak bazen sorunlar çıkabiliyor. Doğalgazda kombi su basıncı düşmesi durumunda tesisata su basma, peteklere ilk kez su doldurma gibi yapılır.

Kalorifer Peteği Su Doldurma - Kombiye su basma

Kalorifer Peteği Su Doldurma

Neden Kalorifer Peteği Su Doldurma Yapılır?

Kombiye su basma, kombiye su doldurma, kalorifer peteklere su doldurma, kalorifer su ekleme ısınmanın devamı için gereklidir. Kalorifer tesisatı ile ısınmanın en önemli aşaması kalorifer peteği su doldurma işleminin yapılmasıyla gerçekleşir. Çünkü kombi çalıştığında kalorifer tesisatında peteklerde dolaşan suyu ısıtır. Isınan sıcak su petekler yardımıyla evinizi dolaşarak ısınmanızı sağlar. Eğer tesisatın ve peteklerin içinde yeterince su bulunmaz ise eviniz de yeterince ısınamaz. Kalorifer tesisatındaki suyun basıncı kombi üzerindeki göstergede yer almaktadır.

Su basıncının normalde 1,5-2,0 bar arasında olması gerekir. Kombi su eksiltince yani kalorifer tesisatı veya kalorifer petekleri su eksiltince arıza durumuna geçer ve çalışmaz. Yeniden aktif çalışması için kombi altında bulunan su doldurma vanasından su doldurulur.

Kalorifer Peteği Su Doldurma Nasıl Yapılır? Peteklere ilk su nasıl verilir?

Kalorifer peteği su doldurma işlemi oldukça kolaydır. Kombin alt kısmında yer alan, genellikle mavi ya da siyah renklerde olan su doldurma musluğunu saat yönünün tersine çevirerek kalorifer peteğine su doldurabilirsiniz. Suyun basıncı normal değerlere geldiğinde musluğu kapatabilirsiniz. Suyu fazla doldurursanız kombinin altından damla damla aktığını yani fazla suyun boşaldığını görebilirsiniz.

Kombiye su nasıl verilir? - Peteklere su verme

Kombiye su nasıl verilir?

Kombi su basınç göstergesi 2 ve üzeri olduğunda fazla su kombi altında bulunan tahliye borusundan boşaltılacaktır. Kombi fazla suyu emniyet açısından ve kombinin yeniden çalışması için kombi fazla suyu otomatik sistem dışına atar. Böyle bir durumda panik yapmadan su göstergesinin normal seviyeye gelmesini bekleyin. Su sürekli akıp seviye normale gelmesine rağmen durmaz ise bir sıkıntı var demektir.

Kombi marka modeline göre su doldurma vanaları değişkenlik gösterse de hepsinin işlevi aynıdır. Kombi su doldurma vanası dönmüyor, peteklerde su yok, kombiye su basarken kombi açık mı olmalı? Genelde de kombi altında bulunan bu vanaların su doldurma vanası olduğu da yazılıdır. Eğilip dikkatlice bakınca bunu görme şansınız var. Genelde su doldurma vanaları kombi altında olduğundan ulaşımı zor olur ancak vana başları uzun olarak tasarlanır ki  daha rahat bir şekilde su doldurma işlemini yapabilesiniz.

Radyatörlerdeki suyu boşaltıp tekrar nasıl dolum yaparım?

Kalorifer petek kombi tesisatındaki suyu boşaltmanız için ya su boşaltma vanası olmalıdır. Bu vana tesisat yapım aşamasında genelde banyoda tesisatın uygun bir yerine takılır. Ya da, peteklerden birini sökerek(banyo peteği olmalı) buradan tesisatın suyunu boşaltabilirsiniz. Suyu boşaltıp peteği yerine taktıktan sonra kombi altında bulunan su doldurma vanasını sol doğru çevirerek radyatörlere kombiden su doldurma yapabilirsiniz. Kombiye su basma nasıl yapılır için yukarıda ki yazımızdan da bilgi edinebilirsiniz.  Tesisata su verme ve sistem havasının alınması, kombi petek suyu nasıl doldurulur gibi işleri artık sizde yapabilirsiniz.

Kalorifer Peteği Su Doldurma başlıklı yazımızı faydalı bulduysanız lütfen beğenin.

Benzer Gönderiler: