Petek Temizliği 3192 kez görüntülendi
1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Henüz puan verilmemiş)
Gönderiyi OylaLoading...

Peteklerden ses geliyor ise bunun çeşitli sebepleri olabilir. Peteklerden gelen tıklama sesi, peteklerden tık tık ses gelmesi ve peteklerden çıt çıt sesi gelmesi tek bir nedene bağlanamaz. Örneğin, bazı yerde ilk ısınma anında genleşmeden olurken bazı yerde petek askılarının küçük plastik aparatları konulmadığındandır. Kalorifer peteğinden ses geliyor ise bu sizi rahatsız eder. Bu sebepledir ki, sesin sebebi bulunup önlem alınmalıdır. Peteklerden gelen sesin sebebi peteklerin bağlı olduğu tesisat ve peteklere göre değişir. Petekten su sesi gelmesi normal bir durum olup peteklerden ses gelmesi su ile beraber basınca bağlı da gelişebilir.

Peteklerin ana malzemesi genleştiği için, peteklerden tık tık diye ses gelmesi ve petekten ses geliyor olması normaldir. Kalorifer peteği ses yapıyor olması petekten su sesi gelmesi nedeni bilindiği takdirde normal karşılanır. Fakat nedeni bilinmediği takdirde petekten ses gelmesi tehlikeli mi, peteklerden uğultu sesi gelmesi normal mi diye sorular ortaya çıkıyor. Şimdi peteklerden ses geliyor nedeni ne olabilir ki diyenler için biraz detaylandıralım.

Peteklerden Ses Geliyor ise Peteklerden Tık Tık Diye Ses Gelmesini Nedeni Nedir?

Peteklerden su sesi gelmesi ve peteklerden tık tık diye ses gelmesi  peteklerden gelen sesin sebebi bir kaç nedene dayandırılabilir. Yine aynı şekilde, yanan petekten ses gelmesi, termostatik vana ses yapıyor olması ve peteklerden uğultu sesi gelmesi durumuna bakalım. Radyatörlerdeki ses, petekte su şırıltısı ve merkezi sistemde peteklerden neden ses gelir sorunlarına aşağıda detaylıca yer vermek istedik.

  • Kalorifer peteklerinden ses geliyor ise bunun bir sebebi peteklerin kalitesi olabilir. Peteklerin genleşme özelliğinin yeterli olmaması nedeniyle ısınıncaya kadar bu sese katlanmak zorunda kalabilirsiniz.
  • Peteklerden gelen ses kirli olmalarından da kaynaklanabilir. Bu durumda petek temizliği yaptırmanız gerekebilir. Peteklerdeki korozyon ve kirlenme bu tür seslere neden olabilir.
  • Bunların dışında termostatik vanalarda ses sorununun kaynağı olabilir. Vanalarda bulunan iğne kendiliğinden ayarlama yapmaktadır. Ancak iğnenin arızalı olması halinde bir tesisatçı çağırmanız gerekecektir.
  • Termostatik vana ayarlandığı ısı için su debisini keserken böyle bir ses gelebilir.
  • Peteklerin ilk montajı sırasında petek askılarının küçük plastik aparatları vardır. Peteği bu askılara yerleştirirken plastik parça konulmaz ise petek ısındığında plastik parça arada olmadığı için iki metal parça arasında sürtünmeye dayalı ses olabilir.
  • Merkezi sistemde kalın borular daire içerisinden geçtiğinde izole kılıf ile boru arasında ilk ısınma aşamasında bir sürtünme olabileceğinden ses buradan da gelebilir.
Peteklerden Ses Geliyor | Uzmanlar Tesisat

Peteklerden Ses Geliyor | Uzmanlar Tesisat

Kalorifer peteklerinden ses geliyor sorununu yaşıyorsanız öncelikle bunun nedeni belirlenmelidir. Sesin nedeni belirlendikten sonra bunun için önlem alınabilir. Kirli petekleri temizletebilir, arızalı olan vanaları değiştirebilirsiniz. Ancak sorun peteklerin kalitesinden kaynaklanıyor ise tek tercih petekleri değiştirmektir. Sorun peteklerden kaynaklanıyor ise ve gelen sese katlanamayanlar peteklerini değiştirmeyi tercih edebilir.

Yukarıda madde made yazdığımız hususlar için yapılması gereken sadece petek asma ayağında plastik parça konulması gereken yere bu aparat konulabilir Diğer hususlarda müdahil olunması gereken bir durum yoktur.

Peteklerden Ses Geliyor Kalorifer Peteği Ses Yapıyor Ne Yapmalıyım?

Peteklerden gelen tıss sesi, peteklerden gelen su sesleri, peteklerden ses geldiğinde öncelikli husus sesin ana nedenini belirlemek gerekir. Bu aşamadan sonra da müdahale edilebilecek bir şey var ise bu değişikliği yaparak sesi ortadan kaldırabilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bazı durumlarda bizim yapmamız gereken çok bir şey yoktur. Böylesi durumda en azından sesin kaynağını bildiğimizden huzursuz olmayız. Çok rahatsız edici bir durum da var ise bu konuda bir tesisatçıdan yardım almanız sorunun neden kaynaklandığını ortaya çıkaracaktır.

Benzer Gönderiler: