Peteklere Antifriz Konulur mu hususu hep merak edilen konu başlıklarından olmuştur. Kalorifer tesisatına antifiriz konulur mu, antifirizin yan etkileri var mı veya peteklerin içine ne konur? Antifriz kimyasal bir karışım olup, bunun için öncelikle antifrizin kullanım amacına bakılması gerekir. Bu kimyasalın kullanım amacı genellikle araç radyatörlerindeki su ısısının sıfır derecenin altına düşmesi halinde donmasını engellemek içindir.
Antifirizin üretim amacı belli iken neden peteklere antifiriz konur anlamakta güçlük çekiyorum. Buna rağmen petekler için antifiriz kullanmak, peteklere antifiriz konulur mu sorusu hala çok soruluyor. Kombi petek sıvısı, tesisat antifirizi kombiye antifiriz koyma işi bence olması gerekenin dışında bir uygulamadır.
Kalorifer tesisatına antifiriz koymak yerine peteklere antifiriz doldurma yerine kombi petek sıvısı koruma ilacı var bence bu ilacı koyun. Yorumalra da bakıldığında veya sahada karşılaştığımız bazı durumlarda antifiriz koydum radyatör delindi diyen bile var. Bu durumda peteklerin içine ne konulur için biraz dah seçici olmak gereklidir. Petek tesisatına antifirz konulur mu sorusuna doğru cevabı bulmak kalorifer tesisatına antifiriz koyma hususunda dikkatli olmakta fayda var.
Peteklere Antifriz Konulur mu? Radyatörlere antifiriz konma nedeni?
Peteklere antifriz konulma amacı olarak yakıttan tasarruf sağlamak ve ısınma kalitesinin yükseltilmesini sağlamak olarak ifade edilmektedir. Peteklere antifriz koyma suyun hızlı bir şekilde ısınması ve daha geç soğumasını sağlamak için konulduğu söylenir. Gerçekte bunu sağlayabilmek için peteklere uygun farklı kimyasal ilaçlar bulunmaktadır. Buna rağmen peteklere antifriz konulur mu hala merak konusudur.
Peteklerde antifriz kullanımın temel amacı diğer kimyasal ilaçlardan daha ucuz olması ve daha kolay bulunmasıdır. Buna rağmen peteklere uygun kimyasalların iyi araştırılması ve bunların kullanılması daha doğru bir seçenektir. Biz uzmanlar tesisat olarak şu kanaatteyiz üretilen her ne ise üretim amacına uygun kullanılmalıdır. Aksi halde nihai tüketici bu durumdan zarar görecektir.
Petekler için üretilmiş petek ve kalorifer tesisat koruma kimyasalı var iken antifiriz kullanılmamalıdır. Petek yapısına ve kalorifer boru yapısına uygun koruma kimyasalı kullanılarak peteklerde oluşacak korozyonun önüne geçilir. Aynı zamanda petek kanalarında ve boru yüzeylerinde kirlenme durumu normalden daha geç oluşur.
Peteklerin içine ne konur, peteklere antifriz nasıl konulur?
Antifriz kullanımının petekler için pek uygun olmadığını belirttik. Ancak yine de antifriz kullanmayı düşünenler bunu petek tesisatın içindeki suya karıştırması gerekir. Fakat bu durumda antifrizin kombinin içinden geçeceği ve arızaların sorumlusu olabileceğini göz almak gerekir. Antifirizi tesisata dahil etmek için banyodaki havlupan sökülüp burada tesisat girişinden tesisata antifiriz koyabilirsiniz.
Antifirizi koyduktan sonra kombi basınç göstergesinde düşme olacağından kombiye su verilir. Kombi altında bulunan su doldurma vanası açılıp buradan , bar üztüne gelene kadar su ilave edilir. Su doldurma işini de hallettikten sonra tesisata antifiriz koyma işlemi tamamdır. Biz antifiriz koymanızı önermesekte merak edenler için yazmak durumunda kaldığımızı ifade edilim. Hala peteklere antifriz konulur mu konusunda endişeleri olanlar uzmanlar tesisata danışabilir bu anlamda daha kapsamlı bilgi alabilir.
Merhabalar herkesin merak ettiği kalorifer peteklerine antifiriz koyulurmu sorusuna ebediyen cevap yazıyorum öncelikle antifiriz nedir ne işe yarar nerede bulunur bununla başlıyalım antifiriz araçların motor suyu bulunan kısımları kalorifer sistemi motorun blok içerisindeki su kanalları silindir kapak içerisindeki su kanalları motor soğutma radyatörü ve araçta kışın ısınmak için çalıştırdığımız kaloriferin kalorifer peteğinde bulunur peki bu antifiriz neişe yarar neden araçların motor suyuna koyuyoruz antifiriz kış aylarında dışarıda kalan araçlarımızın motor suyunun donmasını engeller ayrıca yağlı yapısı ile motor içlerindeki tüm su kanallarında paslanmayı engeller buna kalorifer peteği ve radyatör dahildir (dip not bazı tesisatçılar su kaynamasını engeller diye yazmışlar kesinlikle yalnıştır) ( radyatör ve kalorifer peteği alüminyumdur) bu iki parçayı parantez içine almamın sebebi bazı tesisatçılarımız demirde şu gerekir alüminyumda bu gerekir diye yazmışlar ona açıklık getirmek için yazdım yani fark etmez burada dikkat edilmesi gereken unsurlar 1.antifiriz Orijinal ve organik olmalıdır bunu yetkili servisten veya güvendiğiniz bir oto yedek parçacıdan temin edebilirsiniz piyasada satılan ucuz konsantre antifirizleri fiyat farkından anlayabilirsiniz orijinal olmayan konsantre antifirizler aracınıza kesinlikle zarar verebilir bu aynı şekilde evimizde kullandığımız kombi sistemi içinde geçerli 2 kalorifer petekleri eski paslı yıpranmış olmamalıdır aksi takdirde antifirizi koyduktan bir müddet sonra bir hafta ile bir ay gibi sürede peteklerinizin içinde ve kombi içerisindeki paslanmış olan yerleri temizleyip çürümeye başlamış kısımlardan su kaçırmaya başlayacaktır ayrıca antifirizin çözdüğü pas kalıntıları peteğinizde ve kombinizde tıkanmalara ve parçalarınızda zarara yol açabilir kısacası peteklerimize antifiriz koyabiliriz fakat peteklerin yeni olması gerekiyor yada eskimiş yıpranmış olmaması gerekiyor bu şartlar sağlandığında kesinlikle antifiriz koyulabilir bu sayede peteklerinizin iç kısmı paslanmıcak ve her sene temizlik yapmak zorunda kalmıcaksınız ayrıca suyun çabuk ısınmasını sağlıcaktır tecrübelerle sabittir…
Emek verip yazmışsınız bize de paylaşmak düşer.
Takdir bilgi edinmek isteyenlerin…